Een oud-commandant van de FARC die al een half jaar zit ondergedoken heeft via een videoboodschap van zich laten horen. Daarin beschuldigt Iván Márquez de Colombiaanse regering van het schenden van de vredesafspraken.

Márquez, die deelnam aan de vredesbesprekingen, vindt dat leden van de voormalige guerrillabeweging onvoldoende beschermd worden, meldt BBC News. Hij zegt dat tientallen FARC-leden die de wapens hebben neergelegd vermoord zijn.

Vorig jaar dook hij zelf onder, nadat in april een ander FARC-kopstuk in Colombia op verzoek van de Verenigde Staten werd gearresteerd vanwege drugssmokkel. Márquez zat namens de FARC, die nu een politieke partij is, in de senaat.

In de video zegt Márquez niets over zijn verblijfplaats. Hij staat nog wel achter het vredesakkoord dat hij en de regering in 2016 sloten. Ook steekt hij de hand in eigen boezem en zegt hij dat hij in de laatste fase van het vredesoverleg een fout heeft gemaakt door de "politieke, economische en sociale integratie van de strijders" onvoldoende veilig te stellen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!