De Democraat Julián Castro (44) heeft zich zaterdag officieel kandidaat gesteld voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020. Onder het presidentschap van Barack Obama was hij in 2014 minister van Volkshuisvesting.

"Ik stel me kandidaat voor het presidentschap omdat het tijd is voor nieuw leiderschap en omdat het tijd is voor een nieuwe wind", zei de oud-burgemeester van San Antonio tegen aanhangers. "Ik wil me inzetten voor alle Amerikanen, zodat zij de kansen krijgen die ik ook heb gehad."

Castro is de kleinzoon van een Mexicaanse immigrant. Hij uitte tijdens zijn toespraak dan ook forse kritiek op het beleid van de huidige Amerikaanse president Donald Trump. Als Castro de verkiezingen wint, wordt hij de eerste 'hispanic' president van de VS.

Tijdens zijn toespraak sprak Castro zich uit als een voorstander van een Amerikaans zorgstelsel dat toegankelijk is voor alle Amerikanen. Ook ondersteunde hij de Black Lives Matter-beweging en haalde hij de noodzaak van actie tegen klimaatverandering aan.

De oud-burgemeester is de tweede officiële kandidaat namens de Democraten. Eerder kondigde senator Elizabeth Warren aan mee te willen doen met de verkiezingen. Haar kandidatuur is nog niet officieel, maar ze heeft al wel een verkenningscomité opgericht ter voorbereiding op haar campagne.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!