Bij de protesten van de 'Gele Hesjes' in Frankrijk zijn zaterdag meer dan 240 arrestaties verricht. In Parijs ging het ook om demonstranten die verboden wapens bij zich hadden.

In Parijs gingen 8.000 mensen de straat op, in het hele land waren dat er rond de 84.000, circa 30.000 meer dan vorig weekend. In de hoofdstad waren 5.000 agenten op de been, in heel Frankrijk 80.000. Grote ongeregeldheden kwamen zaterdag niet voor. 

Rond de Arc de Triomphe in Parijs is het wel tot botsingen gekomen tussen de politie en demonstranten. De politie zette waterkanonnen en traangas in tegen demonstranten die de agenten bekogelden met stenen en verf. 

De Franse veiligheidsdiensten hielden vooral Bourges scherp in de gaten, omdat op internet was opgeroepen tot massale protesten in deze stad in centraal Frankrijk. De vijfduizend mensen die daar de straat op gingen, deden dat overwegend vreedzaam.

Protesten houden al weken aan

Het was de negende week van protesten van de 'Gele Hesjes'. Ze protesteerden aanvankelijk tegen de verhoging van de brandstofprijzen, maar richten zich nu tegen het hele beleid van de Franse president Emmanuel Macron.

Macron hoopt de gemoederen weer tot bedaren te brengen met een "nationaal debat" dat volgende week begint. Op basis van debatten die door het hele land kunnen plaatsvinden, zal de regering met nieuwe maatregelen komen, met mogelijk referenda over de meest vergaande voorstellen.

Geïnspireerd door de protesten in Frankrijk kwamen zaterdag ook in andere landen 'Gele Hesjes' in actie, waaronder Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!