Andere slachtoffers vielen door onder meer sneeuwlawines. Eén vrouw struikelde, viel in de sneeuw en stikte, terwijl elders een wandelaar dodelijk werd geraakt door een afgebroken boomtak.

In Beieren is het Duitse leger ingezet om te helpen. Verschillende plaatsen zijn van de buitenwereld afgesloten en daken dreigen te bezwijken onder de grote sneeuwlast. Militairen helpen om die panden veilig te stellen.

In Oostenrijk blijft de situatie onverminderd ernstig, aldus de publieke omroep ORF. Verscheidene dorpen zijn van de buitenwereld afgesloten en wegen zijn dicht of zeer moeilijk begaanbaar. Kenners spreken van zeldzame hoeveelheden sneeuw. In tien dagen tijd is er op sommige plaatsen meer dan 3 meter sneeuw bijgekomen.

Verkeerschaos door sneeuw

De sneeuwval zorgt ook voor grote problemen in het verkeer. Wegen zijn onbegaanbaar en op vliegvelden in de regio worden veel vluchten geannuleerd.

De luchthaven van München kampt naast het weer ook met een staking van grondpersoneel. Donderdag gingen zo'n 150 vluchten niet door, waarvan ongeveer een derde vanwege het weer. De meeste van die vluchten gingen naar kleinere vliegvelden in het Alpengebied, die niet bereikbaar zijn wegens de sneeuwoverlast.

Op de snelweg A8 ontstond donderdagavond opnieuw chaos vanwege nieuwe, overvloedige sneeuwval. Mensen zaten uren in hun auto's vast, nadat vrachtwagens waren geschaard door gladheid. Het Rode Kruis schoot de automobilisten te hulp.

In de vroege ochtend kwam het verkeer weer op gang, meldt de politie vrijdag.

Lawinegevaar op verschillende plekken groot

In delen van het Alpengebied werd de lawinewaarschuwing donderdag verhoogd naar het vijfde en hoogste niveau. Dat komt zelden voor.

De lawinesituatie zag er op vrijdag wat rooskleuriger uit. Experts schatten de kans op lawines kleiner in. Dat geldt bijvoorbeeld voor de Zuid-Duitse deelstaat Beieren, waar het waarschuwingsniveau op veel plekken is verlaagd van 4 naar 3. Alleen rond de plaats Berchtesgaden geldt nog niveau 4.

Volgens Weerplaza zal het vrijdagavond en in de nacht naar zaterdag echter opnieuw gaan sneeuwen in een groot deel van het Alpengebied. Ook zaterdag, zondag en maandag is er grote kans op sneeuw. De buien zullen eerst in Oostenrijk en later ook in Zwitserland vallen.

Op sommige locaties zal tot wel 40 of 50 centimeter sneeuw gaan vallen, voorspelt Weerplaza. De langetermijnverwachting is dat het pas vanaf woensdag weer beter wordt in de getroffen gebieden.

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken drukt Nederlanders in het gebied op het hart goed naar de lokale autoriteiten te luisteren.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!