De dreiging van het winterweer in het Alpengebied wordt steeds groter. In Oostenrijk en het zuiden van Duitsland zijn hele dorpen door de sneeuw afgesloten van de buitenwereld.

Volgens de Duitse nieuwssite Focus Online zitten in de plaats Berchtesgaden honderden mensen vast door de sneeuw en is er de noodtoestand uitgeroepen. Dat gebeurde eerder in de Duitse regio Miesbach.

Daarnaast is volgens de Duitse politie donderdag een 54-jarige vrouw gestorven in een file bij Dornstadt. Medewerkers van het Duitse Rode Kruis (DRK) deelden op de A8 dekens uit tegen de kou. Toen zij deze weer wilden ophalen, vonden zij de vrouw. Waaraan zij precies is overleden, is niet duidelijk.

Niet alleen wegen zijn getroffen door de grote hoeveelheden sneeuw. Ook het openbaar vervoer ervaart hinder. Zo ligt bijvoorbeeld het treinverkeer in Berchtesgaden plat.

Openbare leven in Zuid-Duitsland ontwricht door sneeuw
47
Openbare leven in Zuid-Duitsland ontwricht door sneeuw

Grotere risico op lawine in Salzburg

Inmiddels is ook het lawinegevaarniveau in de Oostenrijkse regio Salzburg opgeschaald naar 5. Dat is het hoogste niveau en komt zelden voor. De autoriteiten waarschuwen voor extreem lawinegevaar.

Woensdag overleed een zestienjarige Australische skiër in Sankt Anton am Arlberg. Hij werd voor de ogen van zijn ouders meegesleurd door een lawine. Daarmee steeg het dodental in Oostenrijk naar vijf.

In grote delen van de Alpen geldt code rood. Volgens de weersverwachtingen houdt het extreme winterweer aan.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!