Paul Manafort, de ex-campagneleider van Donald Trump, heeft mogelijk gelogen over het delen van gegevens rond de verkiezingen van 2016. Die zou hij hebben gedeeld met een Rus die aan de Russische inlichtingendienst wordt gelinkt, blijkt uit rechtbankdocumenten die dinsdag zijn ingediend.

De 69-jarige Manafort wordt door speciaal aanklager Robert Mueller onderzocht in het Ruslandonderzoek, dat draait om de vermeende inmenging van Rusland in de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Eerder werd hij veroordeeld voor belastingontduiking en bankfraude. Manafort werkte vorig jaar aan een strafbeschikking met Mueller. Maar die werd van tafel geschoven, nadat bleek dat de ex-campagneleider de autoriteiten had misleid.

Het was nooit zijn bedoeling geweest om te liegen tegen Mueller en de andere aanklagers door wie hij werd verhoord, schrijven Manaforts advocaten in de nieuwe documenten. Die uitspraken zijn volgens hen het gevolg van jicht, angst en depressie.

Manafort loog volgens Mueller over zeker vijf onderwerpen

Volgens Muellers team heeft Manafort over zeker vijf onderwerpen gelogen. Een van deze onderwerpen is zijn contact met oud-collega Konstanin Kilimnik, met wie hij jaren geleden werkte voor de toenmalige president van Oekraïne. De aanklagers beschuldigen Kilimnik van banden met de Russische inlichtingendienst.

Nu blijkt dat Manafort ook verdacht wordt van het geheimhouden van ontmoetingen en contact met de 48-jarige Rus. Dit staat in de rechtbankdocumenten, waarvan afgeschermde passages per ongeluk openbaar zijn gemaakt.

'Manafort loog niet opzettelijk'

In de documenten verwijzen de advocaten ook naar Muellers beschuldiging dat de oud-campagneleider heeft gelogen over het delen van gegevens met Kilimnik. Dit werd niet verder toegelicht. Wel herhalen zijn advocaten dat hij niet opzettelijk heeft gelogen.

De advocaten bevestigen verder een ontmoeting tussen Manafort en Kilimnik in de Spaanse hoofdstad Madrid. Trumps voormalig campagneleider verklaarde eerder zich die ontmoeting niet te kunnen herinneren. 

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!