De president van Taiwan, Tsai Ing-wen, heeft zaterdag een beroep gedaan op internationale steun voor haar land tegen de toenemende druk van China.

China stelde deze week bij monde van president Xi Jinping dat het zich het recht voorbehoudt om militair in te grijpen in Taiwan om het land weer in te lijven en onder controle te houden. Volgens Xi kan niemand ontkennen dat Taiwan een onderdeel van China is.

De president van Taiwan vraagt hulp na de dreigende taal vanuit Peking. "We hopen dat de internationale gemeenschap dit serieus neemt en ons kan steunen, opdat wij ons democratische systeem kunnen verdedigen", aldus Tsai tegen journalisten in de Taiwanese hoofdstad Taipei.

Wanneer de internationale gemeenschap het niet opneemt voor democratische landen die bedreigd worden, zo zei de Taiwanese leider, "moeten we ons afvragen welk land daarna aan de beurt is".

Tsai stelde tevens dat het eiland ook niet als "speciaal gebied" onder de Chinese regering wil vallen. De leider van het Aziatische land benadrukte dat de onderhandelingen van beide kanten onafhankelijk gevoerd moeten kunnen blijven worden.

Volgens Taiwan heeft de Chinese regering de "wensen van het Taiwanese volk niet goed begrepen" en heeft "politieke dwang" een averechts effect.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!