Steeds meer plaatsen in Oostenrijk zijn van de buitenwereld afgesneden door de grote hoeveelheid sneeuw die er is gevallen. De overlast voor reizende wintersporters kan groot zijn.

Bovendien is sprake van harde wind, waardoor op sommige plaatsen sneeuwduinen ontstaan. Inmiddels is het leger ingezet in het gebied Boven-Stiermarken, in het oosten van het land.

Een vallei waarin zich 580 mensen bevinden, is momenteel geïsoleerd, meldt de zender ÖRF. Ook hulpdiensten kunnen het gebied niet bereiken. In andere gebieden worden de toegangswegen vrijdagavond afgesloten, om dicht te blijven tot maandag. Bewoners hebben tot 18.00 uur de tijd gekregen om voedsel en eventuele medicijnen in te slaan.

Oostenrijk en Zuid-Duitsland krijgen het komende weekend te maken met zware sneeuwval.

Het leger wordt onder meer ingezet om verkenningsvluchten boven het getroffen gebied uit te voeren. Als vliegen mogelijk is, wordt in de buurt van het skigebied Donnersbachtal vanuit een helikopter gecontroleerd een lawine tot ontploffing gebracht.

ANWB waarschuwt voor problemen op weg

De ANWB waarschuwde eerder op vrijdag dat wintersporters die dit weekend vanuit Oostenrijk en het zuiden van Duitsland terugkeren naar Nederland rekening moeten houden met slechte omstandigheden op de weg.

Volgens Weerplaza neemt de sneeuwval in Oostenrijk vooral tot en met zaterdagmiddag toe en kan er op veel plekken zeker 30 tot 75 centimeter sneeuw vallen. Op sommige plaatsen kan de sneeuw zelfs een dikte van 1 meter bereiken. Wel is de wind minder hard dan in de afgelopen dagen.