De openbaar aanklager in Saoedi-Arabië heeft donderdag de doodstraf geëist tegen vijf van de elf mannen die worden verdacht van betrokkenheid bij de moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi. Volgens critici gaat het om een showproces, dat de hoofdverantwoordelijken buiten schot laat.

De strafeis werd volgens het Saoedische staatsmedium SPA gedaan tijdens de eerste zitting in de zaak tegen de elf. Dat was nog niet de inhoudelijke behandeling. Saoedi-Arabië wacht nog op bewijsmateriaal van Turkije, en de verhoren van enkele verdachten zijn nog gaande. 

Het Saoedische koningshuis ontkende in eerste instantie dat Khashoggi, die verdween tijdens een bezoek aan het Saoedische consulaat in de Turkse stad Istanboel, was vermoord. Geruime tijd later gaf het land toe dat de journalist het consulaat niet levend heeft verlaten. Van zijn lichaam ontbreekt nog elk spoor. 

Volgens de Turkse regering en verschillende westerse inlichtingendiensten, waaronder de Amerikaanse, is het duidelijk dat de Saoedische kroonprins Mohammad bin Salman - de feitelijke machthebber van het land - opdracht gaf voor de moord. Dat wordt ontkend door de Saoedische regering.

Een verzoek van de Turkse autoriteiten om de verdachten uit te leveren, werd vorig jaar door Saoedi-Arabië afgewezen.

De Saoedische koning Salman deelde zijn kabinet eind december opnieuw in naar aanleiding van de diplomatieke crisis rond de moord op Khashoggi. Hij benoemde onder anderen een nieuwe minister van Buitenlandse Zaken en een nieuw hoofd van de nationale garde.

Beveiligingscamera filmt mogelijk transport lichaam Khashoggi
45
Beveiligingscamera filmt mogelijk transport lichaam Khashoggi