De Amerikaanse president Donald Trump en de leiders van de Democraten en Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden zijn er niet in geslaagd een akkoord te bereiken over de begroting en zo een einde te maken aan de zogenoemde 'shutdown'. 

Een belangrijk struikelblok is de financiering van de door Trump gewenste muur langs de grens met Mexico. De president wil 5 miljard dollar om de bouw van die muur te kunnen bekostigen. De Democraten, die een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden hebben, zijn daar tegen.

"Belangrijke ontmoeting gehad met de leiders van het Huis. Ik ben nog steeds bereid om met de Democraten afspraken te maken over de muur en zo ons land te beveiligen. Dat is de belangrijkste taak van de overheid", schreef Trump op Twitter na de ontmoeting.

De leiders van de Democraten, Nancy Pelosi van het Huis van Afgevaardigden en Chuck Schumer van de Senaat, zeiden na afloop dat het gesprek niet over de grensmuur moet gaan, maar over het beëindigen van de 'shutdown'. 

De Democratische partij had al laten weten dezelfde dag nog een wetsvoorstel in stemming te willen brengen die een eind moet maken aan de 'shutdown'.

De Republikeinen hebben dat plan zonder financiering voor de muur al verworpen, waardoor het voorstel niet door de Senaat lijkt te komen. Daar hebben de Republikeinen de meerderheid.

Overheid al weken op slot

Trump heeft de partijen uitgenodigd om vrijdag verder te praten. De Amerikaanse overheid zit sinds 22 december gedeeltelijk op slot. Dit betekent dat grote afdelingen van de overheid niet meer werken en dat veel ambtenaren ook thuis moeten blijven.

Zo krijgen bijvoorbeeld boswachters geen salaris meer en mogen ze niet werken tot het probleem is opgelost.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!