De Verenigde Staten eisen woensdag de onmiddellijke terugkeer van de gepensioneerde Amerikaanse marinier Paul Whelan (48) die door Rusland is opgepakt wegens spionage. Ook wil de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, uitleg over waarom de man werd gearresteerd.

In Brasilia, op de dag nadat de nieuwe president van Brazilië Jair Bolsonaro werd ingehuldigd, zei Pompeo dat de Amerikaanse regering hoopt binnen een paar uur consulaire toegang tot Whelan te krijgen. Rusland heeft die toegang later woensdag verleend. 

De Russische binnenlandse veiligheidsdienst maakte diens aanhouding in Moskou op Oudejaarsdag bekend. De Amerikaan zou vrijdag al zijn gearresteerd. Hij kan volgens Russische media tien tot twintig jaar gevangenisstraf krijgen als hij schuldig wordt bevonden aan spionage.

Whelan is directeur veiligheid bij het bedrijf BorgWarner, een leverancier van voertuigonderdelen. Volgens zijn familie was de man in Moskou voor een bruiloft van een andere oud-marinier en een Russische vrouw. De familie ontkent dat hij een spion is. 

De ex-marinier kwam uiteindelijk niet opdagen bij het huwelijk en was niet bereikbaar. Volgens zijn broer heeft hij via de media moeten ontdekken dat zijn broer is aangehouden. 

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!