De poederbrief die op oudejaarsdag bezorgd werd bij de Belgische politicus Theo Francken, bevatte meel en plastic. Dat bevestigt het Leuvense parket woensdag na berichtgeving in Het Nieuwsblad. Er loopt een onderzoek naar de afzender.

Francken was tot 9 december staatssecretaris van Asielzaken in België. De brief was maandag aangekomen op het gemeentehuis in Lubbeek en Francken had die meegenomen naar huis en daar geopend.

Toen bleek dat er een onbekend poeder in zat, werd de woning van de familie Francken afgesloten. Zowel het gezin Francken en twee medewerkers die ook aanwezig waren, werden medisch onderzocht.

Eerder dit jaar kreeg de politicus ook al te maken met een verdachte brief. Op zijn kantoor in Brussel werd toen een envelop met wit poeder en een kogelhuls afgeleverd, waarop de locatie enkele uren werd ontruimd. 

Francken dacht toen dat de brief te maken had met de affaire rond Soedanese asielzoekers, waarbij er getuigenissen zouden zijn dat teruggestuurde mensen waren mishandeld en zelfs gemarteld. De positie van de politicus wankelde toen hij ten onrechte had gezegd dat de repatriëringen voorlopig waren gestopt.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!