Door een treinongeval op een brug in Denemarken zijn woensdag zeker zes doden gevallen, meldt de Deense politie. Zestien mensen zijn gewond geraakt. 

Het ongeval vond rond 7.30 uur plaats op de Grote Beltbrug tussen de eilanden Seeland en Funen. De 18 kilometer lange brug geldt als een belangrijke verbinding tussen het oosten en westen van het land.

Een passagierstrein die onderweg was naar de Deense hoofdstad Kopenhagen, werd volgens spoorbeheerder Banedanmark geraakt door spullen die van een goederentrein waren gevallen. Hoe dit kon gebeuren, is niet bekend. 

De politie heeft in een sportcomplex in de plaats Nyborg een opvangcentrum ingericht voor passagiers van de trein. De groep wordt hier opgevangen door slachtofferhulp.

Familieleden van de slachtoffers mogen het centrum niet in. Voor hen is een speciaal telefoonnummer beschikbaar.

Goederentrein in puin na dodelijk ongeluk Denemarken
34
Goederentrein in puin na dodelijk ongeluk Denemarken

Brug dicht vanwege inzet hulpdiensten

De brug was vanwege de inzet van hulpdiensten tot circa 12.30 uur gesloten voor autoverkeer. Omdat treinen nog niet over het spoor kunnen rijden, worden tijdelijk bussen ingezet.

Vlak na het ongeval riep de politie automobilisten op ruimte te maken voor de hulpdiensten, die moeilijk op de plaats van het ongeval konden komen. De hulpverlening zou worden bemoeilijkt door een zware storm.

De getroffen passagierstrein had ruim 130 passagiers en enkele bemanningsleden aan boord, zegt spoorbedrijf DSB. Dagelijks maken zo'n 21.000 personen gebruik van de treinverbinding op de Grote Beltbrug, waar verder ruim 27.000 auto's per dag overheen rijden.

Het gaat volgens persbureau Ritzau om het ernstigste spoorongeval in Denemarken sinds 1988. Zware spoorongevallen komen zelden voor in het Scandinavische land. 

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!