Het einde van de Amerikaanse 'shutdown', het op slot gooien van een groot aantal overheidsdiensten, is nog niet in zicht. Het Congres en het Witte Huis lijken na twee weken nog niet nader tot elkaar te komen in het rondkrijgen van een nieuwe begroting.

De 'shutdown' begon op 22 december. Het Huis van Afgevaardigden en de Senaat weigeren in te stemmen met de voorgestelde begroting van president Donald Trump.

In zijn plannen is 5 miljard dollar uitgetrokken voor de bouw van een muur tussen Mexico en de VS. De Democraten en ook een aantal Republikeinen zijn tegen de bouw van de muur.

Zo'n 800.000 overheidsambtenaren krijgen door de 'shutdown' momenteel niet betaald. 350.000 van hen zitten thuis. Het gaat onder meer om medewerkers van de ministeries van Justitie, Transport en Landbouw.

Nieuw Congres wordt donderdag geïnstalleerd

Zowel de leden van de Senaat als die van het Huis van Afgevaardigden komen op woensdag even samen om te praten over de situatie. Het is de laatste keer dat de beide overheidsorganen in de oude samenstelling vergaderen.

Op 3 januari worden de nieuwe leden geïnstalleerd. Vanaf dat moment hebben de Democraten in het Huis van Afgevaardigden een meerderheid, wat het voor president Trump nog lastiger maakt om nieuwe plannen door het Congres te loodsen zonder instemming van de Democraten.

Democraten werken aan nieuw begrotingsvoorstel

De Democraten zijn van plan om op donderdag een voorstel aan te nemen in het Huis van Afgevaardigden dat een einde aan de 'shutdown' kan maken. In dit tijdelijke begrotingsvoorstel wordt de financiering van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid tot 8 februari geregeld.  Er is 1,3 miljard in opgenomen voor extra versterking van de grensbewaking, maar die kan alleen worden gebruikt voor hekwerken, niet voor Trumps grensmuur.

De kans is groot dat dit plan zonder de gewenste 5 miljard dollar voor de muur strandt in de Senaat, waar de Republikeinen na donderdag de meerderheid behouden.

Met een tweede voorstel willen de Democraten de financiering van andere overheidsinstanties die nu dicht zijn, zoals de al genoemde ministeries, tot september veiligstellen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!