De Amerikaanse grenspolitie heeft op 1 januari opnieuw traangas gebruikt om migranten in Mexico tegen te houden.

Maandag verzamelden 150 migranten zich bij de grens in de Mexicaanse stad Tijuana. Ze hoopten dat de Amerikaanse veiligheidsmaatregelen vanwege Oud en Nieuw waren teruggeschroefd.

Toen de mensen na middernacht probeerden de grens over te gaan, schoot de grenspolitie traangasgranaten Mexico in. Sommige migranten gooiden er een terug naar de Verenigde Staten.

Volgens de grenspolitie werden sommige migranten agressief en probeerden zij agenten aan te vallen. Ze zouden onder meer spullen naar de agenten hebben gegooid.

De Amerikaanse autoriteiten spreken tegen dat traangas tegen kinderen is ingezet. Het werd volgens de autoriteiten alleen ingezet tegen migranten die met stenen gooiden.

De politie heeft in totaal 25 mensen aangehouden. De rest van de migranten keerde na afloop terug.

De Amerikaanse grenspolitie gebruikte in november ook traangas. Dat leidde toen tot felle kritiek, omdat er ook veel vrouwen en jonge kinderen tot de groep behoorden. Dat was volgens getuigen ook dit keer het geval.

Politie zet traangas in tegen migranten bij grens Mexico
34
Politie zet traangas in tegen migranten bij grens Mexico

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!