De omstreden rechtse populist Jair Bolsonaro is dinsdag in het parlement geïnstalleerd als president van het meer dan tweehonderd miljoen inwoners tellende Brazilië. De 63-jarige tot voor kort vrijwel onbekende politicus legde de eed af in de hoofdstad Brasilia.

Bolsonaro won afgelopen jaar de presidentsverkiezingen met de belofte dat hij de door de corrupte elite veroorzaakte problemen keihard zou aanpakken.

Tijdens de inauguratie herhaalde Bolsonaro zijn boodschap jegens de parlementariërs en riep ze op om hem te helpen "Brazilië definitief te bevrijden van het juk van de corruptie, de misdaad, het economische wanbeleid en het ideologische keurslijf".

De nieuwe president zei in zijn eerste toespraak als staatshoofd ook dat hij de democratie respecteert. Hij belooft met hervormingen te komen om de overheidsfinanciën op orde te krijgen en de lastendruk voor werkgevers en -nemers te verlichten. Hij zei dat zijn verkiezing het land heeft bevrijd van socialisme en politieke correctheid.

Bolsonaro reed in een open Rolls-Royce samen met zijn vrouw Michelle het regeringscentrum in Brasilia binnen. Meer dan twaalfduizend politiemensen en militairen waren uitgerukt om de inauguratie te beveiligen.

Bolsonaro zwaarbeveiligd bij inauguratie in Brazilië
62
Bolsonaro zwaarbeveiligd bij inauguratie in Brazilië

Bolsonaro overleefde eerder ternauwernood moordaanslag

Brazilië lijdt na zestien jaar van linkse regeringen onder een vrijwel constante recessie, enorme corruptie en uiterst gewelddadige misdaad. Velen zien in Bolsonaro de enige kans.

De rechtse politicus, die in september ternauwernood een moordaanslag overleefde, heeft eerder de militaire dictatuur in het land (1964-1985) geprezen en zich laatdunkend uitgelaten over onder meer vrouwen, homo's en mensen met een donkere huidskleur.

Volgens critici is hij daarom een groot gevaar voor de democratie en voor de rechten van donkere Brazilianen, indianen en homo's. Ze vrezen bovendien dat het land met Bolsonaro's 'economische rechterhand', ex-investeringsbankier Paulo Guedes, een heel neoliberale minister van Financiën krijgt.

Bolsonaro wordt vanwege zijn uitgesproken meningen en gedrag ook wel de 'Braziliaanse Trump' genoemd. De echte Amerikaanse president feliciteerde zijn nieuwe ambtgenoot dinsdag hartelijk via Twitter.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!