Venetië voert een speciale belasting in voor toeristen die de Italiaanse stad één dag bezoeken. Met de inkomsten, naar schatting 50 miljoen euro op jaarbasis, wil de gemeente alle schoonmaakkosten van de stad financieren.

Toegang tot de stad gaat 2,50 tot 5 euro per persoon kosten, meldt BBC News maandag. In het hoogseizoen kan de belasting stijgen tot 10 euro. De maatregel geldt niet voor inwoners van Venetië en mensen die er werken of studeren.

Het is nog onduidelijk wanneer de belasting wordt ingevoerd. De lokale autoriteiten hopen dit vóór het hoogseizoen te realiseren. Een vergelijkbare maatregel is al van kracht op de Eolische Eilanden, in het zuiden van Italië.

Jaarlijks wordt de historische stad, die vooral bekendstaat om de gondels, door zo'n 25 miljoen toeristen bezocht. Ongeveer 20 procent blijft langer dan één dag. Voor een overnachting moet al belasting worden betaald. Dit levert de gemeente jaarlijks ongeveer 30 miljoen euro op.

Vooral inwoners van de stad zijn kritisch over het massatoerisme. De gemeente probeert al jaren overlast door toerisme zoveel mogelijk in te perken. Zo mogen cruiseschepen al enige tijd niet aanmeren in het centrum en verzet de gemeente zich tegen woekerprijzen in de horeca.

Burgemeester Luigi Brugnaro richt zich met de nieuwe maatregel vooral op dagjesmensen die met cruiseschepen reizen. Zij zijn volgens de autoriteiten goed te identificeren.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!