Engie Electrabel stelt de kerncentrales Doel 4 en Tihange 3 dinsdag weer in bedrijf. Daarmee leveren vier van de zeven Belgische kernreactoren weer stroom.

Doel 4 werd in december opnieuw opgestart, na maanden te hebben stilgelegen. Maar na enkele dagen moest de reactor weer worden stilgelegd. Door een verstopte filter viel een pomp uit.

Afgelopen woensdag werd Doel 4 alweer heropgestart, maar niet op volle kracht. "In de loop van de volgende dagen zal de centrale weer op volle kracht draaien", aldus een woordvoerder van Engie Electrabel.

Tihange 3 zal dinsdag in de namiddag weer worden opgestart. Toezichthouder FANC heeft daar toestemming voor gegeven. Aanvankelijk dacht de uitbater dat Tihange 3 pas in maart weer elektriciteit zou kunnen leveren. Deze reactor lag sinds eind maart stil.

Tihange ligt vlak bij Luik, niet ver van de Nederlandse grens. Buurlanden zijn bezorgd over de veiligheid van Tihange en de andere kerncentrale in België. Die staat in Doel, in de buurt van Antwerpen.

De Belgische regeringspartijen bereikten begin dit jaar een akkoord over de sluiting van de twee centrales. Ze gaan dicht in 2025. Alleen als de komende jaren mocht blijken dat een tekort aan elektriciteit dreigt, zou kunnen worden besloten de levensduur toch te verlengen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!