Bij de presidentsverkiezingen in de Democratische Republiek Congo zijn zondag zeker twee doden gevallen. Een politieman en een kiezer kwamen om tijdens een ruzie over vermeende fraude bij het stemmen in Walungu in Oost-Congo.

De bevolking van het Afrikaanse land kon zondag voor het eerst sinds de onafhankelijkheid van België in 1960 een president kiezen. De huidige president Joseph Kabila is na een ambtsperiode van zeventien jaar niet herkiesbaar. 

Volgens berichten uit het kamp van de oppositie zijn er in het oosten van Congo vier doden gevallen door verkiezingsgeweld. 

Ongeveer 40 miljoen stemgerechtigden zijn opgeroepen om uit 21 kandidaten een nieuwe president te kiezen. De voormalige minister van Binnenlandse Zaken Emmanuel Ramazani Shadary maakt een grote kans om Kabila op te volgen. De EU heeft hem sancties opgelegd voor het neerslaan van protesten van de oppositie.

In aanloop naar de verkiezingen zijn meerdere doden en gewonden gevallen door geweld tussen aanhangers van verschillende presidentskandidaten. De verkiezingen hadden eigenlijk al in november 2016 moeten plaatsvinden, maar werden meerdere malen uitgesteld. De oppositie zegt dat Kabila de verkiezingen al twee jaar uitstelt om langer aan de macht te blijven.

Resultaten worden ongeveer een week na de stemming verwacht.

Storm hindert eerste 'vreedzame' verkiezingen in Congo
41
Storm hindert eerste 'vreedzame' verkiezingen in Congo

Verkiezingen chaotisch verlopen

De verkiezingsdag is door heel het land chaotisch verlopen. Een storm in het gebied rondom de hoofdstad Kinshasa leidde op verschillende plekken tot stroomstoringen. Ook bemoeilijkte het mensen op weg naar kieslokalen. In het oosten van het land werd melding gemaakt van vertraagde openingen van stemlocaties en lange wachtrijen.

Uit verschillende regio's kwamen berichten over defecten en storingen van kiescomputers. In een wijk in Kinshasa konden mensen niet stemmen, omdat het stemregister niet aanwezig was.

De mensen konden tot 17.00 uur stemmen, maar vanwege vertragingen mogen mensen die rond deze tijd nog in de rij stonden alsnog stemmen.

Rellen in regio's waar verkiezingen zijn uitgesteld

In drie districten in oostelijke provincies mocht zondag niet gestemd worden. Volgens de regering gold er een verbod om de verspreiding van het ebolavirus te voorkomen en vanwege de risico's op geweld door gewapende groepen.

Vóór de verkiezingen braken in deze regio's rellen uit. De stemming is daar uitgesteld tot maart. Omdat de verkiezingsuitslag in januari wordt verwacht en de nieuwe president naar verwachting in die maand ook de eed aflegt, zullen de stemmen van deze bewoners niet meer meetellen.

In de uitgesloten regio's wonen veel aanhangers van oppositiekandidaten.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!