De Belgische regering gaat in beroep tegen het besluit van de rechter om twee Belgische vrouwen van IS-strijders terug te halen naar België. 

De vrouwen zitten momenteel met hun zes kinderen vast in het Koerdische kamp Al-Hawl. De Brusselse kortgedingrechter oordeelde woensdag dat ze alle acht naar België moeten worden gerepatrieerd.

"Ik denk dat ons land zeker in beroep moet gaan tegen de beslissing van de rechter", zei minister De Block van Asiel en Migratie zondag bij VTM Nieuws. "We moeten wel een onderscheid maken tussen de kinderen, die er niet voor kiezen om in dergelijke omstandigheden geboren te worden, en de moeders."

"Vier van de zes kinderen zijn Belgische kinderen, die hier ook grootouders hebben. Een van de kinderen is bovendien erg ziek. Daar moeten we onze verantwoordelijkheden op nemen", aldus de minister.

"De moeders, dat is een andere zaak", vindt de minister. "Die zijn hier veroordeeld, die hebben hier actief meegewerkt aan het voorbereiden van terroristische aanslagen. Ik denk dat we daar de risico's zeer goed moeten inschatten en daar zeker niet te gewillig op ingaan."

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!