President van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker noemt de reactie van veel leiders van landen in de Europese Unie op voorstellen over grenscontroles hypocriet.

Juncker doet zijn uitspraak in een interview met de Duitse krant Welt am Sonntag

"Veel landen vragen al twee jaar om de versteviging van controles van de buitengrenzen van de EU", zegt Juncker. "Wij hebben dit serieus genomen en een plan gemaakt om in 2020 tienduizend extra grenswachten te hebben en nu vinden diezelfde landen opeens dat we hun soevereiniteit aantasten."

Juncker zegt in de krant enorm verbaasd te zijn hierover. "Ons voorstel gaat opeens te snel, terwijl ze er al jaren om vragen. Dat is enorm hypocriet!"

'Europa kan zo niet worden geregeerd'

Volgens Juncker is snelle actie nodig en zorgt deze houding van de EU-leiders voor vertraging en trage besluitvorming. "Europa kan zo niet worden geregeerd."

Juncker noemde in het interview geen namen van leiders of landen. Meerdere landen willen strengere controles aan de buitengrenzen van de EU, om de migratie binnen de EU op die manier te verminderen en overzichtelijk te houden.

De president van de commissie laat in het interview ook weten dat hij het idee heeft dat Europese landen de laatste tien jaar steeds meer uit elkaar groeien. "We moeten ervoor zorgen dat deze verschillen niet te groot worden. Je hoeft alleen maar naar een oorlogsbegraafplaats te gaan om te zien wat het alternatief is voor Europese integratie."

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!