In de Servische hoofdstad Belgrado zijn zaterdagavond duizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de regering. Het is de vierde opeenvolgende zaterdag dat er werd gedemonstreerd.

Naar schatting liepen twintigduizend mensen mee tijdens een protestmars door het centrum. Zowel linkse als rechts oppositiepartijen riepen aanhangers op te demonstreren.

De demonstranten voeren actie tegen de regering van president Aleksandar Vucić. Onder zijn leiding wordt geweld tegen critici oogluikend toegestaan, stellen ze.

De president werd door de demonstranten uitgescholden voor dief. Er werd geëist dat er meer persvrijheid komt en dat journalisten en oppositieleden niet meer worden mishandeld. 

'Staatsomroep te veel pro-regering'

De directe aanleiding van de protesten is een aanval op oppositieleider Borko Stefanović. Hij werd eind november in elkaar geslagen. De demonstranten verwijten Vucić te hebben bijgedragen aan het gepolariseerde klimaat in het land.

De staatsomroep wordt er door de demonstranten van beschuldigd te veel pro-regering te zijn. Zaterdag zei de president in een interview op deze zender dat hij onderzoek wil doen naar de oorzaak van de demonstraties.

De partij van Vucić is volgens peilingen nog steeds met afstand de populairste partij. Bij verkiezingen zou de president ruim 53 procent van de stemmen krijgen, terwijl de belangrijkste oppositiepartijen samen op ongeveer 15 procent kunnen rekenen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!