Anak Krakatau is sinds de grote uitbarsting vorige week zodanig afgebrokkeld, dat de vulkaan nog maar 110 meter hoog is. Voor de uitbarsting was dit nog 338 meter, stellen onderzoekers. 

De rampenbestrijding in Indonesië meldt dat de slinking van de vulkaan niets te maken heeft met erosie. De onderzoekers hebben zich gebaseerd op satellietfoto's van voor en na de uitbarsting. 

Volgens het hoofd van de rampenbestrijding wordt met deze bevindingen nog maar eens bevestigd dat de tsunami die volgde op de uitbarsting inderdaad is veroorzaakt doordat grote delen van de vulkaan in de zeestraat tussen Zuid-Sumatra en West-Java terechtkwamen. 

De onderzoekers benoemen dat een volgende grote uitbarsting nu minder waarschijnlijk tot een tsunami zal leiden, logischerwijs omdat de vulkaan minder massa heeft. 

Het dodental als gevolg van de tsunami ligt op 426. Tienduizenden mensen zijn ontheemd als gevolg van de golven. De inwoners waren niet voorbereid op de komst van de tsunami, omdat de waarschuwingssystemen niet op een dergelijk scenario uitgerust bleken te zijn. 

Dronebeelden tonen verwoesting na tsunami Indonesië
113
Dronebeelden tonen verwoesting na tsunami Indonesië