De Braziliaanse 'wonderdokter' João Teixeira de Faria is aangeklaagd voor verkrachting en seksueel misbruik. Meer dan driehonderd vrouwen stapten naar de openbaar aanklager en zeggen dat ze seksueel zijn misbruikt toen ze zich lieten behandelen door De Faria. 

De 76-jarige man, die bekendstaat als 'João de Deus' (Jan van God), gaf zich 16 december aan bij de politie. Hij deed dit een dag nadat een arrestatiebevel voor hem was verlopen. 

Vrijdag maakte aanklager Luciano Miranda bekend dat de 'wonderdokter' officieel in staat van beschuldiging is gesteld. De Faria ontkent de beschuldigingen. Zijn advocaat kondigde al aan bezwaar aan te tekenen. Het Braziliaanse medium kan voor minimaal tien jaar achter de tralies belanden als hij schuldig wordt bevonden.

De Faria runde sinds 1976 een spiritueel ziekenhuis in het Abadiânia, een gemeente dat tussen de twee grote Braziliaanse steden Goiânia en Brasilia inligt. Daar zou hij honderden vrouwen hebben misbruikt, die op zoek waren naar spirituele hulp en psychische heling.  

Mogelijk grootste misbruikzaak van Brazilië

'João de Deus' groeide in 2013 uit tot een internationale beroemdheid toen Oprah Winfrey in een van haar televisieprogramma's aandacht aan hem besteedde. Zijn roem nam toe nadat hij claimde mensen op wonderbaarlijke wijze te hebben genezen. Door middel van het opereren met zijn blote handen en zonder verdoving. 

Inmiddels is hij de spil in wat volgens aanklagers de grootste misbruikzaak uit de geschiedenis van het land kan zijn.

"Meer dan 230 vrouwen hebben ons per e-mail benaderd en nog eens vijftig telefonisch", zei aanklager Miranda. Zij komen uit onder meer België, de Verenigde Staten, Duitsland, Zwitserland en Bolivia. Onder de beschuldigers is ook de Nederlandse choreografe Zahira Lieneke Mous. 

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!