Ruim 40.000 mensen in het westen van Indonesië zijn ontheemd geraakt door de tsunami van zaterdag. Veel huizen zijn beschadigd of verwoest door het natuurgeweld, melden hulpverleners vrijdag.

Zij krijgen een steeds beter beeld van de omvang van de schade in de door de tsunami getroffen kustregio's op Sumatra en Java.

De tsunami werd veroorzaakt doordat een deel van de vulkaan Anak Krakatau in de zeestraat tussen Zuid-Sumatra en West-Java instortte. De Anak Krakatau spuwde vrijdag nog altijd gaswolken in de lucht.

De autoriteiten meldden eerder dat door de natuurramp 430 doden zijn gevallen. De dienst rampenbestrijding bracht het officiële dodental vrijdag terug naar 426. Bij het identificeren van de slachtoffers waren enkele doden dubbel geteld.

Ruim 7.200 mensen raakten gewond. Ook worden nog 23 mensen vermist.

'Waarschuwingssysteem vulkanen dringend nodig'

Indonesië heeft geen waarschuwingssysteem voor vulkanen en aardverschuivingen onder water, meldde een woordvoerder van de burgerbeschermingsdienst. Dit is wel dringend nodig, vindt president Joko Widodo, die het rampgebied maandag bezocht.

"Ik heb de meteorologische, klimatologische en geofysische dienst opgedragen om een detectieapparaat of een systeem te kopen dat snel waarschuwt, zodat de bewoners gespaard kunnen worden", zei hij tegen verslaggevers.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!