Nederland heeft verscheidene landen rond de Middellandse Zee gevraagd een veilige haven te bieden aan een schip met enkele tientallen migranten aan boord dat daar al enkele dagen rondvaart. Het schip, de Sea-Watch 3, vaart onder Nederlandse vlag.

Een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid bevestigt dat vrijdag na een bericht van het AD. Hij laat weten dat het formeel aan de kapitein van het schip is om een veilige haven te zoeken. Nederland is als vlaggenstaat niet verplicht dat te regelen.

Reddingsorganisatie Sea-Watch had Nederland desondanks opgeroepen verantwoordelijkheid te nemen. Daarop heeft het ministerie een beroep gedaan op enkele niet nader genoemde landen in de regio. Die hebben tot dusver nog geen uitsluitsel gegeven.

De Sea-Watch 3 redde zaterdag 32 migranten, onder wie een aantal kinderen, uit zee. Sindsdien is het schip geweigerd in Italiaanse en Maltese havens. De opvarenden hebben de kerstdagen noodgedwongen aan boord doorgebracht. 

De opvarenden van de Sea-Watch 3 maken het naar omstandigheden goed. Het schip is goed uitgerust en heeft onder meer een medisch team aan boord.