De 'shutdown' van de Amerikaanse overheid duurt nog tot ten minste dit weekend. Beide kamers van het Amerikaanse Congres werden donderdag voor enkele minuten bijeengeroepen, maar ondernamen geen actie om de gedeeltelijke sluiting van de federale overheid te beëindigen.

De Senaat en het Huis van Afgevaardigden deden op de zesde dag van de shutdown niets om de financiering voor de ongeveer 20 procent van de overheid die getroffen is te herstellen.

De shutdown zal naar verwachting minstens tot het weekend en mogelijk zelfs tot in januari voortduren.

De Amerikaanse overheid zit gedeeltelijk 'op slot' nu het Congres en het Witte Huis geen overeenstemming konden bereiken over een nieuwe staatsbegroting.

De onderhandelingen over de nieuwe begroting lopen al een tijd stroef. De Amerikaanse president Donald Trump wil miljarden dollars vrijmaken voor de bouw van een grensmuur. Dat voornemen kan niet op goedkeuring van de Democraten in Washington rekenen.

Volgens Chuck Schumer, de leider van de Democratische Partij in de Senaat, liggen de standpunten van de Republikeinen van president Trump om de impasse te doorbreken en die van zijn partij "ver uit elkaar".

Ambtenaren krijgen tijdelijk hun loon niet uitbetaald

Het gevolg is dat een groot deel van de federale overheid 'dichtgaat'. Dat betekent dat ambtenaren niet langer officieel betaald kunnen worden, omdat de overheid geen geld meer mag uitgeven. Het gaat om 800.000 overheidsmedewerkers.

Als de shutdown voorbij is, krijgen zij wel gewoon hun achterstallige loon. Tot zover heeft de shutdown nog geen grote invloed gehad vanwege de feestdagen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!