De vulkaan Etna op Sicilië heeft meer dan vierhonderd mensen dakloos gemaakt na de aardbeving deze week. Ook zijn er 28 gewonden, maar niemand verkeert in levensgevaar.

Ze moesten overnachten in een noodopvang omdat ze door de aardbeving en nabevingen niet in hun huizen konden blijven, zo meldt het hoofd van de Italiaanse civiele bescherming donderdag.

De Italiaanse regering zal vrijdag de noodtoestand uitroepen voor de getroffen gebieden, zei vicepremier en leider van de Vijfsterrenbeweging Luigi Di Maio. Die maatregel zou de autoriteiten in staat stellen om bepaalde regels te omzeilen en sneller hulp te bieden.

Di Maio was donderdag met collega vice-premier Matteo Salvini afgereisd naar Catania, nabij de vulkaan.

Woensdagochtend was er een aardbeving met een kracht van 4.8 in het gebied rond Catania aan de zuidoostelijke voet van de Etna. Er waren schademeldingen aan zestienhonderd woningen, die te wijten zouden zijn aan de aardbevingen. Vooral de plaats Zafferana Etnea werd getroffen, waaronder ook een zeventiende-eeuwse kerk.

Eruptie vulkaan Etna in Italië
Eruptie vulkaan Etna in Italië

Vulkaan spuwde lava

Maandag spuwde de Etna lava en gedurende de dag stegen er aswolken op uit de vulkaan, waardoor het vliegverkeer naar Catania werd gehinderd. In de dagen daarvoor voelden bewoners al meerdere kleine aardbevingen.

De Etna is met 3.330 meter een van de hoogste vulkanen in Europa en staat bekend als een actieve vulkaan die vaker as en lava spuwt.

In het verleden zorgden flinke uitbarstingen voor ernstige overlast in Catania dat aan de voet van de Etna ligt.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!