De tsunami die het gebied rond de Straat van Soenda zaterdag trof heeft aan zeker 429 mensen het leven gekost. Meer dan 1.400 mensen zijn gewond geraakt, melden de Indonesische autoriteiten dinsdag. Er worden nog 154 mensen vermist.

Bijna twaalfduizend inwoners van de eilanden Java en Sumatra zijn ontheemd geraakt, meldde het rampenbestrijdingscentrum eerder. Een van de zwaarst getroffen gebieden is het meest westelijke deel van Java, Pandeglang.

Reddingwerkers zijn met behulp van honden en drones op zoek naar overlevenden. Naar verwachting zal het dodental nog verder oplopen.

Ook gaan ze het zoekgebied verder uitbreiden naar het zuiden. "Er zijn verschillende plekken waarvan we eerst dachten dat ze niet getroffen waren, maar dat blijkt toch niet het geval", aldus een woordvoerder van de nationale rampenbestrijdingsdienst.

Groot deel van door tsunami overvallen band omgekomen
43
Groot deel van door tsunami overvallen band omgekomen

Inwoners verrast door vloedgolf

De tsunami raakte rond 21.30 uur lokale tijd de eilanden. De vloedgolf is veroorzaakt door een aardverschuiving, die is ontstaan door een uitbarsting van de Anak Krakatau-vulkaan. Veel mensen werden verrast door de hoge golven, omdat ze vooraf geen beving voelden.

Normaal gesproken ontstaat een tsunami namelijk als gevolg van een aardbeving. Een woordvoerder van de burgerbeschermingsdienst zei bovendien dat Indonesië geen waarschuwingssysteem heeft voor vulkanen en aardverschuivingen onder water.

President Joko Widodo, die het rampgebied maandag bezocht, zei dat een alarmsysteem dringend nodig is. "Ik heb de meteorologische, klimatologische en geofysische dienst opgedragen om een detectieapparaat of een systeem te kopen dat snel waarschuwt, zodat de bewoners kunnen worden gespaard", zei hij tegen verslaggevers.

Honderden huizen, hotels en boten raakten beschadigd. Duizenden inwoners hebben op hoger gelegen gebied een veilig heenkomen gezocht.

Beelden tonen vulkaanuitbarsting die leidde tot tsunami
44
Beelden tonen vulkaanuitbarsting die leidde tot tsunami

Rode Kruis vreest voor uitbraak diarree in rampgebied

Het Rode Kruis liet maandag weten dat ze bang zijn voor een uitbraak van diarree in de getroffen regio's. De rioleringen zijn defect en er is volgens de hulporganisatie een gebrek aan schoon drinkwater. 

De hulporganisatie heeft 117 vrijwilligers ingezet die bezig zijn met het zoeken naar overlevenden. Daarnaast bieden ze medische zorg. Volgens het Rode Kruis zijn de getroffen gebieden "redelijk" bereikbaar, maar hebben hulpverleners nog niet alle gebieden kunnen bereiken.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!