Tsunami Indonesië veroorzaakt door aardverschuiving, 373 doden
Volg dit verhaal
Een groot stuk van de zuidwestelijke kant van de vulkaan stortte in. Nog geen half uur later bereikte de tsunami de kustlijn, stellen wetenschappers en het Indonesische meteorologische instituut.
Hier wordt aan toegevoegd dat dit ook kan verklaren waardoor veel mensen werden verrast door de hoge golven: er was immers geen aardbeving gevoeld.
Er zijn ook meer dan duizend gewonden gevallen. Zeker 128 mensen worden nog vermist. Omdat de golven woningen hebben weggevaagd, zijn bijna twaalfduizend inwoners ontheemd geraakt.
De regio Pandeglang, gelegen in het westen van Java, geldt als een van de zwaarst getroffen gebieden. Daar kwamen meer dan 200 mensen om het leven en raakten 755 anderen gewond.
Nog altijd wordt naar slachtoffers gezocht. Eerder op maandag stond het dodental nog op 281, maar volgens de nationale reddingsdienst Basarnas zijn er meer doden gevallen.

Beelden tonen vulkaanuitbarsting die leidde tot dodelijke tsunami Indonesië
'Geen alarmsysteem voor aardverschuivingen onder water'
Woordvoerder Sutopo Purwo Nugroho van de burgerbeschermingsdienst zei dat Indonesië geen waarschuwingssysteem heeft voor vulkanen en aardverschuivingen onder water.
President Joko Widodo, die het rampgebied maandag bezocht, zei dat een alarmsysteem dringend nodig is. "Ik heb de meteorologische, klimatologische en geofysische dienst opgedragen om een detectieapparaat of een systeem te kopen dat snel waarschuwt, zodat de bewoners kunnen worden gespaard", zei hij tegen verslaggevers.
Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!