De actiegroep We Gaan Ze Halen is maandagochtend na een reis van 3.000 kilometer aangekomen in de Griekse hoofdstad Athene. De groep wil 150 vluchtelingen meenemen naar Nederland omdat op de Griekse eilanden volgens hen een humanitaire ramp gaande is.

Rond het middaguur verzamelden de zestig Nederlandse actievoerders en ongeveer evenzoveel sympathisanten zich bij het Griekse parlement. Ze overhandigden een brief gericht aan de Griekse premier Alexis Tsipras en minister van Immigratie Dimitris Vitsos. De brief is door de secretaris van het Griekse parlement officieel in ontvangst genomen.

In de brief vraagt de actiegroep om legale reispapieren voor de vluchtelingen.

De groep blijft tot tweede kerstdag in Athene en hoopt voor die tijd antwoord te krijgen op het verzoek om 150 mensen mee naar Nederland te nemen. Dat is de eerste groep van in totaal duizend vluchtelingen waarvoor een verzoek is ingediend bij de Nederlandse regering.

We Gaan Ze Halen is vorige week vertrokken vanuit Utrecht. De groep vertrok met auto's en een bus, maar het laatstgenoemde voertuig hield er in Duitsland mee op. Zo'n zestig actievoerders reden met circa 25 personenauto's echter door naar Athene. Woordvoerder Rikko Voorberg zei vooraf te hopen op een kort gesprek met de Griekse premier, maar dat verzoek werd niet gehonoreerd.

Staatssecretaris Mark Harbers (Justitie en Veiligheid) heeft eerder al gewaarschuwd dat het illegaal is om mensen zonder verblijfsrecht te vervoeren. Dit komt neer op mensensmokkel en dat is illegaal, stelde hij.