Het dodental in Indonesië als gevolg van de tsunami in het gebied rond de Straat van Soenda is verder opgelopen naar 281.

De Indonesische autoriteiten hebben het recentste dodental bevestigd. Het aantal gewonden ligt volgens de rampenbestrijdingsdienst inmiddels ruim boven de duizend. Daarnaast worden nog zeker 57 mensen vermist.

Bijna twaalfduizend inwoners zijn ontheemd geraakt, meldt het rampenbestrijdingscentrum. Een van de zwaarst getroffen regio's is Pandeglang, het meest westelijke deel van het eiland Java. Daar kwamen meer dan tweehonderd mensen om het leven en raakten 755 anderen gewond. In de regio Zuid-Lampung op Sumatra eiste de tsunami zestig levens.

De vloedgolf raakte zaterdagavond de eilanden Java en Sumatra. Aan de tsunami ging geen aardbeving vooraf, waardoor veel mensen werden verrast door het water. Honderden huizen, hotels en boten raakten beschadigd. Duizenden inwoners hebben op hoger gelegen gebied een veilig heenkomen gezocht.

Beelden tonen vulkaanuitbarsting die leidde tot tsunami
44
Beelden tonen vulkaanuitbarsting die leidde tot tsunami

Reddingsactie bemoeilijkt door vele puin

De reddingsoperatie is in de nacht van zondag op maandag voortgezet. Hulpverleners hebben moeite om sommige getroffen gebieden te bereiken, omdat wegen zijn geblokkeerd door weggespoelde auto's, omgevallen bomen en puin van verwoeste huizen.

Wetenschappers vermoeden dat de tsunami werd veroorzaakt door een onderzeese aardverschuiving, die weer een gevolg was van een uitbarsting van de Anak Krakatau. Die vulkaan ligt midden in de Straat van Soenda.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!