De zogeheten 'shutdown' van de Amerikaanse overheid duurt nog zeker tot 27 december. De Senaat komt pas dan weer bij elkaar om lopende zaken af te handelen, meldt senator Mitch McConnell zaterdagavond na een dag onderhandelen over de staatsbegroting.

De waarnemend chef-staf van het Witte Huis, Mick Mulvaney, houdt er zelfs rekening mee dat de zogenaamde shutdown van de Amerikaanse overheid tot 3 januari kan duren. "Het is heel goed mogelijk dat deze shutdown nog langer zal duren dan de 28e december en zal worden behandeld door het nieuwe Congres", zei hij zondag op tv-zender Fox News.

McConnell leidt de Republikeinse meerderheid in de Senaat. Hij benadrukte dat de onderhandelingen met de Democratische partij over de financiering van de grensmuur met Mexico ondertussen doorgaan. "Alles kan gebeuren", zegt hij.

Het Congres en het Witte Huis bereikten vrijdag geen overeenstemming over een nieuwe staatsbegroting. President Donald Trump wil miljarden dollars vrijmaken voor de bouw van de grensmuur. De Democraten weigeren daarmee in te stemmen.

Als gevolg hiervan is een groot deel van de federale overheid tijdelijk 'dicht'. Ambtenaren kunnen dan officieel niet meer betaald worden, omdat de overheid geen geld mag uitgeven. Zo'n 800.000 ambtenaren zitten thuis en krijgen geen salaris. Zij krijgen overigens alsnog hun loon als de overheid weer 'open' gaat.

Vanwege de shutdown blijft Trump rond Kerstmis in Washington, zo bevestigde zijn perschef Sarah Sanders. De president zou de feestdagen met zijn familie doorbrengen in zijn resort in Florida, maar zei vrijdag al in de hoofdstad te blijven als er geen overeenkomst gesloten zou worden.

Trump blijft pleiten voor muur

Trump pleitte zaterdag wederom voor de bouw van een muur bij Mexico. Volgens de president stopt de "crisis van illegale activiteiten" bij de landsgrens niet totdat de muur is gebouwd, laat hij op Twitter weten.

Hiermee verwijst hij onder meer naar de grote aantallen immigranten die via Mexico naar de Verenigde Staten reizen. Hij ziet ze als een bedreiging voor de nationale veiligheid.

In de afgelopen maanden heeft Trump meerdere pogingen gedaan om immigratie moeilijker te maken. Zo besloot hij dat immigranten die de zuidelijke landsgrens oversteken zich moesten melden bij officiële grensposten, maar deze regelgeving is verboden door meerdere rechtbanken.

De rechters verklaarden dat immigranten zich, ongeacht de wijze waarop ze het land in zijn gekomen, altijd een asielaanvraag mogen indienen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!