De Britse politie heeft twee personen aangehouden in verband met de incidenten met drones bij luchthaven Gatwick in Londen. De aanhoudingen vonden plaats in de nacht van vrijdag op zaterdag.

De 47-jarige man en 54-jarige vrouw zijn gearresteerd in hun woonplaats Crawley, niet ver van het vliegveld. Ze worden verdacht van verstoring van de burgerluchtvaart met als doel om de veiligheid van het luchtverkeer of personen in gevaar te brengen.

De politie heeft de verdachten gevonden op basis van een nauwkeurige beschrijving van het model van een van de drones die de afgelopen dagen rond de luchthaven vloog. 

Het vliegverkeer van en naar het Britse vliegveld Gatwick was woensdag, donderdag en vrijdag het grootste deel van de tijd gestremd vanwege de aanwezigheid van drones. Het vliegverkeer kon vrijdagochtend pas worden hervat. Duizend vluchten werden afgelast of omgeleid. Meer dan 100.000 reizigers werden daardoor gedupeerd. 

"We proberen een volledig schema te draaien op zaterdag 22 december", schreef de luchthaven vrijdag op zijn website. Passagiers moeten wel nog rekening houden met uitval en vertragingen en geadviseerd wordt om de actuele vluchtgegevens in de gaten te houden.

Bij Gatwick werden afgelopen dagen zeker 50 keer drones gezien

Het is in het Verenigd Koninkrijk niet toegestaan om met drones binnen 1 kilometer van een luchthaven te vliegen. Op de overtreding staat maximaal vijf jaar gevangenisstraf.

Op woensdag en donderdag zijn in totaal zeker vijftig keer drones gezien. Het motief van de dader of daders is onbekend.

Gatwick is na Heathrow het drukste vliegveld van het Verenigd Koninkrijk

Volgens de Britse minister Chris Grayling van Transport probeert iemand het vliegverkeer opzettelijk te ontregelen. "Elke keer als Gatwick probeert de start- en landingsbaan te openen, verschijnen de drones weer", verklaarde hij donderdag.

Jaarlijks maken zo'n 45 miljoen mensen gebruik van Gatwick Airport, na Heathrow het drukste vliegveld van het Verenigd Koninkrijk.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!