Het Londense vliegveld Gatwick blijft donderdag nog uren dicht nadat er weer een drone in de buurt gezien is. Sinds woensdagavond zijn duizenden mensen gestrand op de luchthaven.

Sinds 23.00 uur woensdagavond kunnen er geen vluchten meer vertrekken of landen, nadat er woensdagavond meerdere drones in de buurt van het vliegveld waren gezien.

Donderdagmiddag werd er weer een gezien, waardoor het vliegveld zeker tot vrijdagochtend dicht blijft. Volgens de politie vliegen de drones met opzet dicht bij het vliegveld, om het luchtruim gesloten te houden.

"Ik ben niet bereid om het luchtruim te openen zolang dat niet veilig is", zegt algemeen directeur van de luchthaven Chris Woodroofe tegen de BBC.

Het gaat volgens de politie om een industriële drone, die van grote afstand bestuurd kan worden of zelfstandig kan vliegen. De dader hoeft zich dus niet in de omgeving van het vliegveld te bevinden.

Ook op andere vliegvelden mensen gestrand

Woodroofe laat weten dat vrijdag 126.000 passagiers met het vliegtuig moeten van of naar Gatwick. Ook op andere vliegvelden zijn passagiers gestrand, doordat ze niet naar Gatwick kunnen vliegen.

Ook hebben honderden passagiers uren vastgezeten in vliegtuigen, omdat ze niet wisten of ze op konden stijgen. De luchthaven heeft veel extra personeel ingezet om de gestrande passagiers van water en eten te voorzien.

Wanneer het vliegverkeer wordt hervat, is nog onzeker. Nadat er weer drones zijn gezien, kan dat nog uren duren. Als het vliegverkeer weer wordt hervat, blijft het nog zeker 24 uur hinder ondervinden van de sluiting van het luchtruim.

Passagiers die ervoor kiezen om niet meer te wachten op hun vlucht kunnen hun geld terugkrijgen. Ze krijgen geen compensatie voor de vertraging, omdat het om een uitzonderlijke situatie gaat.

Mensen die in een vliegtuig naar Gatwick zaten, zijn omgeleid naar de luchthavens van Glasgow, Manchester, Amsterdam, Heathrow, Luton, Birmingham, Cardiff en Parijs.

Politie nog op zoek naar eigenaar drones

Meer dan twintig politie-eenheden zijn op zoek naar de eigenaar van de drone. Volgens Woodroofe heeft de politie de drones niet neergehaald uit angst voor het risico van verdwaalde kogels. De politie denkt niet dat het om een terroristische actie gaat.

Het is in het Verenigd Koninkrijk illegaal om met drones binnen 1 kilometer van een luchthaven te vliegen. Op de overtreding staat maximaal vijf jaar gevangenisstraf.

Gatwick, op 50 kilometer van Londen, is met 45 miljoen passagiers per jaar na Heathrow het drukste vliegveld van Groot-Brittannië. De luchthaven adviseert passagiers hun vluchtstatus te controleren.

Wat zijn de drone-regels in Nederland?

  • Binnen drie kilometer van een vliegveld mogen drones niet vliegen
  • Drones zijn ook niet toegestaan in andere no-fly zones
  • Een drone mag niet hoger dan 120 meter de lucht in
  • Alle andere luchtvaartuigen moeten voorrang krijgen
  • Drones mogen niet in het donker vliegen

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!