Japan zal zich binnenkort officieel terugtrekken uit de internationale walvisvaartcommissie (IWC), zodat het zich weer kan bezighouden met de commerciële walvisjacht. Dat meldt het Japanse persbureau Kyodo News op basis van bronnen binnen de Japanse regering.

Volgens Kyodo News zal het Aziatische land zijn terugtrekking, die in het nieuwe jaar plaats moet vinden, nog voor het einde van het jaar officieel bekendmaken.

De Japanse regering overweegt de commerciële walvisvaart te hervatten in de zeeën rond Japan, die tot het exclusieve economische domein van het land behoren.

De IWC, waar ook Nederland toe behoort, werd in 1946 in het leven geroepen om de wereldwijde walvisjacht te reguleren. Sinds 1982 is de commerciële walvisvaart verboden door de commissie, hoewel Japan sinds 1986 enkele honderden walvissen per jaar mag vangen voor wetenschappelijke doeleinden.

Japan fel tegenstander van verbod op walvisvaart

Het Aziatische land heeft zich sindsdien echter meerdere malen uitgesproken als een fel tegenstander van het verbod. Volgens Japan wordt er alleen gejaagd op walvissoorten die niet met uitsterven bedreigd worden. Bovendien is het jagen en vervolgens eten van walvis een belangrijk onderdeel van de Japanse cultuur.

Eerder dit jaar probeerde Japan het verbod al te beëindigen via de internationale walvisvaartcommissie. In september werd door een grote meerderheid echter besloten dat het verbod in stand bleef, waarna Japan al dreigde uit het samenwerkingsverband te stappen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!