Het vliegverkeer van en naar het Engelse vliegveld London Gatwick Airport is donderdagochtend opnieuw stilgelegd nadat er drones zijn gesignaleerd. Woensdagavond werd het vliegverkeer ook al stopgezet wegens drones.

Gatwick blijft zeker tot 10.00 uur Nederlandse tijd gesloten. De luchthaven biedt via Twitter excuses aan voor de situatie en wijst erop dat veiligheid de eerste prioriteit is. Samen met de politie wordt de zaak onderzocht.

Woensdagavond werd er melding gemaakt van een vliegende, onbemande drone die vlak bij de landingsbaan gezien zou zijn. Later op de avond werd een tweede drone gemeld. Beide voertuigen zouden over de luchthaven zijn gevlogen.

Donderdagochtend rond 4.00 uur gaf de luchtverkeersleiding het luchtruim weer vrij. Drie kwartier later werd het opnieuw gesloten, omdat er nieuwe meldingen over drones waren binnengekomen.

London Gatwick heeft de aanwezigheid van de drones bevestigd en alle vluchten uitgesteld zolang het onderzoek duurt. De politie zoekt met grondvoertuigen en helikopters naar de drones. Vliegtuigen die klaarstonden om op te stijgen zijn omgedraaid en hebben de passagiers teruggebracht naar de terminals.

Vluchten omgeleid naar Parijs en Amsterdam

Vluchten die op het vliegveld hadden moeten landen werden omgeleid naar andere luchthavens, waaronder de andere twee vliegvelden in Londen - Heathrow en Luton - en Manchester. Ook werden er vliegtuigen omgeleid naar Amsterdam en Parijs.

Volgens de luchthaven kan de vertraging tot donderdagmiddag duren. Gatwick vraagt reizigers om niet naar het vliegveld te komen voordat ze hebben geïnformeerd bij hun vliegtuigmaatschappij.

Gatwick, gelegen op 50 kilometer ten zuiden van de Engelse hoofdstad, is na Heathrow het drukste vliegveld van Groot-Brittannië.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!