De gezondheidsautoriteiten in Engeland beginnen een onderzoek naar een reeks verlammingen, vooral onder kinderen. Dit jaar werden 28 gevallen geregistreerd, waarvan de meeste sinds september.

Het gaat om de aandoening acute slappe verlamming, oftewel AFP, die uitval van ledematen veroorzaakt. De aandoening lijkt op polio.

Volgens de autoriteiten worden normaal gesproken minder dan tien gevallen per jaar ontdekt. Ze roepen mensen op melding te maken als ze merken dat bij kinderen ledematen verzwakken.

"We onderzoeken mogelijke oorzaken en werken hard om meer bewustzijn binnen de gezondheidszorg te creëren over hoe je op AFP kunt testen", zegt dokter Mary Ramsay, hoofd vaccinaties van de Engelse gezondheidsautoriteit tegen de BBC.

Het kan moeilijk zijn om de aandoening vast te stellen in een diagnose. Doorgaans bekijken artsen het zenuwstelsel en foto's van de ruggenwervel en de hersenen. De Engelse gezondheidszorgautoriteit vraagt artsen om vermoedens van gevallen van AFP te melden.

Bepaalde virussen staan erom bekend dat ze AFP kunnen veroorzaken. Daaronder vallen ook poliovirussen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!