De Amerikaanse Senaat heeft een hervormingswet van het gevangeniswezen aangenomen, waarbij gedetineerden kunnen rekenen op verkorting van hun straffen.

Met een grote meerderheid van 87 tegen 12 werd de 'First Step Act' aangenomen en naar het Huis van Afgevaardigden gestuurd.

Met de nieuwe wet wordt het voor gevangenen gemakkelijker om vroeger vrij te komen of huisarrest te krijgen. Voor niet-gewelddadige eerste overtreders is het ook niet verplicht een strenge minimumstraf te krijgen.

De Verenigde Staten hebben de grootste gevangenispopulatie ter wereld, met eind 2016 2,2 miljoen gedetineerden.

'Oude wetten zorgen voor veel minderheden in de cel'

Volgens de Democratische senator Dick Durbin zitten er veel minderheden in de cel als gevolg van een tientallen jaren oude wet die de rechters verplichtte zware minimumstraffen op te leggen.

"Het merendeel van de drugsgebruikers en -dealers in de VS is blank, maar drie kwart van de mensen die in de gevangenis zit wegens drugsovertredingen is Afro-Amerikaan of latino", stelt hij.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!