Charles Michel, de premier van België, gaat dinsdagavond het ontslag van zijn regering aan de koning aanbieden. Michel nam het besluit nadat de oppositie liet weten een motie van wantrouwen in te dienen.

De regering-Michel hing al een tijdje aan een zijden draad vanwege het migratiepact van Marrakesh. Daarin staat hoe migratie binnen de Verenigde Naties op een veilige manier kan verlopen. De liberale partijen MR en Open Vld en de Vlaamse christelijken CD&V steunden Michel. Coalitiepartij N-VA had bezwaar tegen dat pact, maar toch keurde de premier het goed.

Dat had tot gevolg dat de N-VA-ministers opstapten en de minderheidsregering nog een week door regeerde. Michel zocht daarna steun bij linkse partijen, maar vond die uiteindelijk niet.

"Ik heb de kans gehad om mijn overtuiging uit te leggen en ik heb een eerlijke oproep tot samenwerking gedaan", zei de premier tijdens zijn afscheidswoorden. "Maar mijn oproep heeft niet overtuigd. Ik moet dat respecteren en daarvan akte nemen", meldt de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws.

Daarop werd met applaus gereageerd.

Koning houdt ontslag in beraad

Koning Filip houdt het ontslag in beraad. "Eerste minister Charles Michel werd in audiëntie ontvangen in Kasteel Laken om het ontslag van de regering aan te bieden", meldt het paleis. "De koning houdt zijn beslissing in beraad."

Dit betekent dat hij pas over enkele dagen tot een besluit komt. Als de koning het ontslag aanvaardt, dan kan het zo zijn dat de huidige regering de lopende zaken moet behandelen tot mei. Dan zijn er nieuwe verkiezingen.

Als het ontslag wordt geaccepteerd, is het ook een mogelijk dat Michel een motie indient om de Kamer van Volksvertegenwoordigers te laten ontbinden. Dan moeten er binnen veertig dagen verkiezingen komen. Koning Filip kan het ontslag ook weigeren, dan moet de minderheidsregering verder.

In meerdere Belgische steden zijn de afgelopen weken rellen geweest, die zich richtten op de Belgische regering. De 'Gele Hesjes' eisten het aftreden van Michel.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!