Canada wil af van het wapencontract met Saoedi-Arabië, zei de Canadese premier Justin Trudeau. Eerder zei hij dat het schrappen van de overeenkomst voor de levering van pantservoertuigen zou leiden tot hoge boetes vanwege contractbreuk.

De overeenkomst tussen de twee landen vertegenwoordigt een waarde van 13 miljard dollar (ruim 11 miljard euro).

Vorige maand zei Trudeau al dat Canada uitvoervergunningen kon bevriezen als de wapens op verkeerde wijze worden ingezet. Zondag ging hij nog een stap verder. "Wij zijn bezig met de uitvoervergunningen om te proberen en te zien of er een manier is om deze voertuigen niet meer uit te voeren naar Saoedi-Arabië."

Trudeau staat in eigen land onder steeds grotere druk om de deal te schrappen vanwege de moord op journalist Jamal Khashoggi en de betrokkenheid van Saoedi-Arabië in de oorlog van Jemen.

"De moord op een journalist is absoluut onaanvaardbaar en dat is de reden waarom Canada vanaf het allereerste begin antwoorden eiste," aldus Trudeau.

Meerdere landen hebben wapenverkoop aan Saoedi-Arabië gestaakt

Denemarken besloot in november ook al om geen wapens en militair materieel meer te verkopen aan Saoedi-Arabië. Eerder riep het Europees Parlement in een resolutie al op tot een Europees wapenembargo. Niet alle landen doen hieraan mee. 

Frankrijk, Spanje, België en het Verenigd Koninkrijk hebben laten weten wapens te blijven leveren. Duitsland is het belangrijkste EU-lid dat wel besloot de leveringen aan het land te staken. Nederland sprak het voornemen uit het wapenembargo te steunen.

Nederland levert geen wapens aan Saoedi-Arabië, maar wel producten die voor militaire doeleinden gebruikt zouden kunnen worden. 

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!