João Teixeira de Faria (76), de Braziliaanse 'wonderdokter' die wordt beschuldigd van het seksueel misbruiken van meer dan driehonderd vrouwen, heeft zichzelf aangegeven bij de politie. Hij deed dit een dag nadat een arrestatiebevel voor hem was verlopen.

Volgens persbureau Reuters melden verschillende lokale nieuwsmedia dit zondag. 

De Faria groeide in 2013 uit tot een internationale beroemdheid toen Oprah Winfrey in een van haar televisieprogramma's aandacht aan hem besteedde. Inmiddels is hij de spil in wat volgens aanklagers de grootste misbruikzaak uit de geschiedenis van het land kan zijn.

"Meer dan 230 vrouwen hebben ons per e-mail benaderd en nog eens vijftig telefonisch", zei aanklager Luciano Miranda. Zij komen uit onder meer België, de Verenigde Staten, Duitsland, Zwitserland en Bolivia. Onder de beschuldigers is ook de Nederlandse choreografe Zahira Lieneke Mous. 

De Faria runde spiritueel ziekenhuis

De vrouwen zeggen seksueel te zijn misbruikt toen ze zich door De Faria lieten behandelen. De man, die bekendstaat als 'Joao de Deus' (Jan van God), runde sinds 1976 een spiritueel ziekenhuis in Abadiania.

Vrijdag werd er een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd. Hij moest zich vóór zaterdag 14.00 uur bij de politie melden. Deed hij dat niet, dan werd hij officieel als voortvluchtige gezien.

De Faria ontkent de beschuldigingen. Zijn advocaat kondigde aan maandag bezwaar aan te tekenen. De 'wonderdokter' kan voor minimaal tien jaar achter de tralies belanden als hij schuldig wordt bevonden.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!