De Belgische politie heeft zondag hard ingegrepen vanwege ongeregeldheden bij de Mars tegen Marrakesh in het centrum van Brussel. In eerste instantie verliep het protest tegen het migratiepact van de Verenigde Naties zonder incidenten, maar na de toespraken op Schumanplein werd de sfeer toch grimmig.

Relschoppers gooiden met stenen en dranghekken en belaagden een tv-verslaggever. Nadat een raam van een gebouw van de Europese Commissie was gesneuveld, reageerde de politie met traangas en de inzet van een waterkanon.

Er waren ongeveer 5.500 demonstranten naar Brussel gekomen en ongeveer duizend tegendemonstranten.

Gezien de opkomst sprak mede-organisator Dries Van Langenhove, oprichter van de extreemrechtse groepering Schild en Vrienden, nog voor de ongeregeldheden van een geslaagde actie tegen het migratiepact. Vooraan liep ook Filip Dewinter mee, de voorman van Vlaams Belang.

In de stoet was veel Vlaams nationalistisch vlagvertoon te zien en het geknal van rotjes te horen, evenals de leuzen "eigen volk eerst", "linkse ratten, rol uw matten" en "geen jihad in onze staat".

Politie zet waterkanon in tegen betogers in Brussel
58
Politie zet waterkanon in tegen betogers in Brussel

Meerdere landen niet akkoord met pact

Maandag stemde een meerderheid van de VN-lidstaten in met het migratiepact. Daarin staan voorstellen die andere landen kunnen overnemen. In pact wordt verwezen naar bestaande mensenrechten en klimaatverdragen waar vluchtelingen nu al een beroep op kunnen doen. De lidstaten krijgen geen nieuwe verplichtingen.

De 23 doelstellingen die in het pact staan gaan over de aanpak van mensenhandel, migratie en het zorgen voor veilige en gereguleerde migratie.

Meerdere landen, waaronder de Verenigde Staten, Polen en Italië, gingen niet akkoord met het pact. Ook in Duitsland was hevige discussie over het pact, maar uiteindelijk ging het land wel akkoord. In België stapte de rechts-conservatieve partij N-VA uit het kabinet.

Volgens de landen die het niet eens zijn met het pact staan er in het pact wel verplichtingen die de nationale soevereiniteit aantasten.