Een rechter in de Amerikaanse staat Texas heeft vrijdag geoordeeld dat Obamacare in strijd is met de Amerikaanse grondwet. 

Aan de basis van de zorghervorming die Barack Obama tijdens zijn presidentschap invoerde ligt een verplichte ziektekostenverzekering. Volgens de rechter is die verplichting vervallen, omdat het Congres de boete op onverzekerd zijn tot nul dollar heeft verlaagd. Zo is het fundament onder de hele zorghervorming weggevallen.

De rechtszaak was aangespannen door twintig staten, waaronder Texas, die stellen dat zij gedupeerd zijn door de Affordable Care Act (ACA), zoals Obamacare officieel heet. Door de zorghervorming zijn de zorgkosten voor staten toegenomen, zeggen ze.

Zestien andere staten, waaronder Californië, hebben aangekondigd in beroep te gaan. Een woordvoerder van Californië noemde het vonnis "een aanval" op de meer dan 133 miljoen Amerikanen die geen particuliere ziekteverzekering kunnen krijgen.

Zaak naar Hooggerechtshof

De zaak gaat nu waarschijnlijk naar het Hooggerechtshof. Eerder boog dit orgaan zich al twee keer over Obamacare en oordeelde beide keren dat de wet niet in strijd is met de grondwet. De samenstelling van het hof is met de aanstelling van Brett Kavanaugh echter veranderd.

Een woordvoerder van het Witte Huis stelt dat Obamacare blijft bestaan totdat het Hooggerechtshof zich er opnieuw over buigt en ook besluit dat het 'onwettig' is.

President Donald Trump, die van Obamacare af wil, reageerde via Twitter. Hij noemde de zorghervorming van zijn voorganger "een ongrondwettelijke ramp!".

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!