De Iraakse jezidi-activiste Nadia Murad, die dit jaar samen met de Congolese arts Denis Mukwege de Nobelprijs voor de Vrede won, wil met haar deel van het prijzengeld een ziekenhuis openen in Sinjar. 

Het ziekenhuis zal vooral slachtoffers van seksueel misbruik behandelen, zei Murad tijdens een toespraak in de Noord-Iraakse stad, waar zij oorspronkelijk vandaan komt.

Murad werd samen met zo'n zevenduizend andere jezidi-vrouwen in 2014 ontvoerd door strijders van Islamitische Staat en werd drie maanden lang door hen gemarteld en misbruikt, alvorens zij wist te ontsnappen en naar Duitsland vluchtte.

Zij en Mukwege kregen de Nobelprijs voor de Vrede voor hun strijd tegen het gebruik van seksueel geweld als oorlogswapen. Samen kregen ze omgerekend bijna een miljoen euro. Het is niet bekend hoeveel Murad daarvan uittrekt voor de bouw van het ziekenhuis.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!