De Braziliaanse autoriteiten hebben een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen een beroemde 'wonderdokter'. De 76-jarige Joao Teixeira de Faria zou op grote schaal vrouwelijke patiënten seksueel hebben misbruikt.

Honderden vrouwen beschuldigen De Faria van seksueel wangedrag. Hij groeide in 2013 uit tot een internationale beroemdheid toen Oprah Winfrey in een van haar televisieprogramma's aandacht aan hem besteedde. Inmiddels is hij de spil in wat volgens aanklagers de grootste misbruikzaak uit de geschiedenis van het land kan zijn.

"Meer dan 230 vrouwen hebben ons per e-mail benaderd en nog eens vijftig telefonisch", zegt aanklager Luciano Miranda. Zij komen uit onder meer België, de Verenigde Staten, Duitsland, Zwitserland en Bolivia. De vrouwen zeggen seksueel te zijn misbruikt toen ze zich door De Faria lieten behandelen.

De man, die bekendstaat als 'Joao de Deus' (Jan van God), runde sinds 1976 een spiritueel ziekenhuis in Abadiania.

Vorige week vertelden enkele vrouwen, onder wie een Nederlandse choreograaf, op televisie dat zij door de 'wonderdoener' verkracht zijn. Sindsdien regent het beschuldigingen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!