Leona Marlin-Romeo, de minister-president van Sint-Maarten, zegt dat de Wereldbank "complexe constructies" hanteert. In combinatie met een "extreem gebrek aan capaciteit" op het eiland heeft dit ertoe geleid dat maar een klein deel van het Nederlandse hulpgeld is gebruikt.

De premier reageert daarmee op een rapport van de Algemene Rekenkamer over de besteding van Nederlands hulpgeld voor de wederopbouw van Sint-Maarten. Het eiland werd in 2017 getroffen door een orkaan. In het rapport staat dat van de 550 miljoen euro nog nauwelijks iets is besteed.

Van het toegezegde bedrag is 470 miljoen euro verdeeld via een trustfonds, dat tot 2025 wordt beheerd door de Wereldbank.

Sint-Maarten zal volledig toegewijd blijven aan het trustfonds, aldus Marlin-Romeo. "Maar de afgelopen maanden hebben ons geleerd dat de implementatie van projecten via dat fonds veel meer tijd en capaciteit kosten dan wij en Nederland hadden vermoed."

Ze stelt dat Sint-Maarten graag wil blijven samenwerken met het fonds, maar noemt het werkelijk tot uitvoering brengen van projecten "zeer uitdagend".

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!