Het parlement in Nicaragua heeft deze week tien kritische burgerrechtengroeperingen de juridische status van non-gouvernementele organisatie (ngo) afgenomen. Zonder die status kunnen de organisaties geen bankrekeningen hebben, financiering ontvangen of projecten uitvoeren.

Het gaat om organisaties die kritiek hebben op het beleid van president Daniel Ortega. Volgens regeringsgezinde parlementariërs wilden de organisaties een coup tegen Ortega organiseren.

Internationale mensenrechtenorganisaties zeggen echter dat de groepen bestraft worden, omdat zij aandacht vroegen voor mensenrechtenschendingen door de politie en het leger tijdens de maandenlange onlusten in het land.

Er zijn sinds het voorjaar daardoor ongeveer 450 mensen omgekomen. Ook zitten honderden mensen gevangen vast.

"We gaan niet weg", zei Vilma Nunez, de voorzitter van de Nicaraguaanse mensenrechtenorganisatie Cenidh, dat ook zijn status verloor. "Ik zal alle energie die ik heb, gebruiken om deze kantoren te verdedigen."

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!