De Russische Maria Butina, die in juli is opgepakt in de Verenigde Staten omdat ze "actief was als een niet geregistreerde Russische agente", heeft donderdag schuld bekend volgens Amerikaanse media.

Butina studeerde in de VS en ontpopte zich vervolgens ook als rechtse politieke activiste. Ze sloot zich volgens aanklagers als Russische agente aan bij de National Rifle Association (NRA), de overwegend Republikeinse wapenlobby, met de bedoeling invloed te krijgen in de Amerikaanse politiek.

Volgens Russische media zit ze sinds juli in eenzame opsluiting en weten de Russische autoriteiten niet wat de dertigjarige Butina in de VS uitvoerde of van plan was. Ze ontkende eerst alle beschuldigingen, maar zegt nu dat ze voor de Russische regering in de NRA actief was om invloed in de politiek te krijgen.

Butina kan vijf jaar cel krijgen, maar volgens haar advocaat wordt het maximaal zes maanden. Dat is mede omdat ze met de aanklagers meewerkt.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!