Van de 550 miljoen euro aan hulpgeld voor de wederopbouw van het door een orkaan getroffen Sint-Maarten is nog bijna niets besteed.

Hierdoor zien de inwoners van het eiland een jaar na de ramp nog weinig concrete resultaten, zoals herstel van huizen en de infrastructuur, stelt de Algemene Rekenkamer in een donderdag verschenen onderzoeksrapport over de Nederlandse bijdrage aan de wederopbouw van Sint-Maarten.

De zware orkaan Irma trof Sint-Maarten in september 2017 en beschadigde 90 procent van de bebouwing op het eiland. De schade wordt op 1,9 miljard euro geschat.

Nederland zegde 550 miljoen euro toe voor de wederopbouw. Om ervoor te zorgen dat de middelen zorgvuldig, rechtmatig en doelmatig worden besteed, is een bedrag van 470 miljoen verdeeld via een trustfonds, dat tot 2025 wordt beheerd door de Wereldbank.

Eisen Wereldbank als obstakel ervaren

Volgens de Algemene Rekenkamer worden de aanbestedingseisen van de Wereldbank op het eiland als een obstakel ervaren. "Zo is er met geld uit het trustfonds nog geen dak op het eiland hersteld. Ook liggen de herstelwerkzaamheden aan de elektriciteitsvoorziening en wateropslag sinds oktober stil", staat in het rapport.

Volgens procedures van de Wereldbank moet het nutsbedrijf de werkzaamheden openbaar aanbesteden en mag het klussen niet zomaar aan lokale marktpartijen gunnen.

Twee projecten vlot op gang gekomen

Twee onderzochte projecten zijn wel vlot op gang gekomen: de financiële bijdrage aan een nieuw ziekenhuis en aan een programma voor bijscholing en inkomenssteun van inwoners op Sint-Maarten.

Het grootste obstakel voor een snelle wederopbouw is een gebrek aan personeel en een gebrek aan expertise. "Het eiland heeft niet alleen financiële steun nodig, maar ook ondersteuning bij de besteding ervan. De ambtenaren op het eiland hebben behoefte aan meer assistentie vanuit Nederland en of de Wereldbank", aldus de Algemene Rekenkamer.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!